Înfiinţarea unui cerc de studiu interior

După câteva luni (minim şase) în care am practicat în mod constant posturile amintite şi practica de autoobservare şi autoanaliză, vom fi progresat destul de mult pe Drumul Interior încât vom putea ca împreună cu câţiva prieteni deschişi spre

Transformare Spirituală să înfiinţăm un cerc de studiu interior în cadrul căruia să ne întâlnim cu ei  cel puţin o dată pe săptămână pentru a analiza de fiecare dată câte unul din cele şapte “păcate capitale”, cât şi pentru a practica diferite meditaţii şi a discuta diferite noţiuni care e bine să fie clarificate în legătură cu evoluţia interioară.

Un astfel de cerc va spori fiecărui membru al lui motivaţia pentru susţinerea mai puternică în sine a transformării înspre Bine şi Adevăr şi va ocaziona fiecăruia posibilitatea unei mai bune înţelegeri a diferitelor aspecte de manifestarea a celor şapte “păcate capitale” şi a altor aspecte de interes puse în discuţie.
 
O întâlnire este recomandabil să se desfăşoare după următoarea structură:

- O rugăminte adresată divinităţii de a asista şi îndruma în mod subtil acea întâlnire.

- O mică expunere făcută de conducătorul grupului despre unul din cele şapte “păcate capitale” (cel care se va analiza la acea întâlnire).

- Fiecare membru al cercului va da câte un exemplu de circumstanţă în care s-a manifestat în el modul greşit de gândire analizat. Fiecare îşi va nota exemplele celorlalţi (acestea vor fi porţi spre înţelegerea a cât mai multe aspecte ale “păcatului” studiat).

- Fiecare va încerca să explice care a fost modul greşit de gândire ce a caracterizat aspectul “păcatului” exemplificat de el.

- Conducătorul grupului va trage (cu ajutorul şi participarea celorlalţi) concluziile care se desprind din discuţii, iar acestea vor fi notate de fiecare în “caietul de post” propriu (pe care fiecare va trebui să-l aibă la el – tot aici vor fi trecute şi exemplele date de ceilalţi).

- Se va face o meditaţie: cu ochi închişi, stând într-o poziţie confortabilă (având însă coloana vertebrală dreaptă), fiecare va încerca să înţeleagă cât mai profund:
         - de ce e greşit modul de gândire specific “păcatului” analizat,
         - care este virtutea (modul corect de gândire – cel care duce cu adevărat la realizarea armoniei interioare şi exterioare) opusă acestuia.
 
După ce vor fi studiate fiecare din cele şapte “păcate capitale”, (în primele şapte întâlniri) studiul lor va fi reluat în următoarele întâlniri pentru a se putea realiza o analiză din ce în ce mai profundă a acestor moduri greşite de gândire şi va fi continuat până când ele vor fi înţelese în profunzime şi vor înceta să se mai manifeste în psihicul membrilor cercului.

Din două în două întâlniri în care se studiază “păcatele” (sau paralel cu acestea) se vor face meditaţii (concentrări pe diferite obiecte sau subiecte – vezi postul de gândire, meditaţia pe koan, meditaţia isihastă …) având ca scop înţelegerea şi transcenderea dualităţii şi apropierea de viziunea Adevărului...
Grupul va avea un conducător (în persoana celui care îl iniţiază şi organizează) care are rolul de a menţine discuţiile pe subiectul propus a se analiza şi în limita bunului simţ.

Pentru a tempera spiritele, atunci când se prea încing în discuţii, el va avea la dispoziţie exerciţiul “Stopului” (postul de vorbire, de mişcare şi de judecată) - adică când constată identificarea celor prezenţi cu vreun “păcat” din cele şapte menţionate va da comanda “stop !” – moment în care toţi cei prezenţi la întâlnire, trebuie să rămână nemişcaţi în poziţia în care i-a surprins comanda şi să înceteze a mai vorbi.

Atenţia lor va trebui atunci să se orienteze spre propriul interior spre a vedea dacă nu s-au identificat cu vreunul din cele şapte “păcate capitale” (mimica şi poziţia propriului corp, rămase încremenite în momentul “stopului”, le vor da indicii în acest sens; de asemenea analiza tonului vocii avut înainte de “stop”). Dacă constată acest lucru se vor autoanaliza. “Stopul” durează minim cinci minute, şi se întrerupe la comanda conducătorului: “Ajunge!” .

Discuţia va fi reluată din punctul în care a fost întreruptă (de data aceasta însă fiind lipsită de prezenţa unor “păcate” care să o incomodeze - apărute prin identificarea participanţilor la discuţie cu ele) fără a fi arătat cineva “cu degetul” ca fiind responsabil de întrerupere. Fiecare va ţine concluziile scurtei autoanalize pricinuite de “stop” pentru sine şi va încerca să le aprofundeze. Atenţie: “păcatul” manifestat prin ceilalţi ne va crea o stare interioară neplăcută (agitaţie, nelinişte, stres…) doar dacă în noi înşine se manifestă în acele momente un mod greşit de gândire.

Pe lângă analiza celor şapte “păcate capitale” şi meditaţiile pomenite, care vor rămâne baza acestor întâlniri, într-o a doua parte a întâlnirii pot fi supuse discuţiei şi alte subiecte care necesită lămurire (tot sub coordonarea conducătorului grupului).
 
Se recomandă, din raţiuni legate de eficienţa grupului, ca acesta să aibă în medie cam cinci membri (şi maxim şapte). Dacă exită mai mulţi doritori de a participa la astfel de întâlniri se pot organiza mai multe grupe de studiu (fiecare cu maxim 7 membrii).

 
Alte acţiuni utile de pus în practică
 
Pentru apropierea şi cunoaşterea mai îndeaproape a Binelui şi Adevărului sunt multe practici şi tehnici pe care cititorul le poate descoperii prin cercetarea diferitelor scrieri spirituale (unele date şi în lista de scrieri recomandată de autor).
Printre acestea este şi practica rugăciunii inimii (a meditaţiei isihaste) care este recomandată şi ea a fi practicată.
De asemenea cititorul interesat va putea găsi şi alte practici, sau completări ale celor expuse anterior în cartea “Deschiderea universului” de Radu Lucian Alexandru în cap III “Uneltele Desăvârşirii” subcapitolul III “Meditaţia”.

Oricum important este să practicăm, să practicăm, să practicăm…
Să nu ne pierdem în cultură, în teorii, în concepte sau dogme

Doar prin practică susţinută vin rezultate solide pe care putem realiza o Transformare Interioară autentică înspre eternul Bine şi Adevăr…

0 comentarii:

Radu Lucian Alexandru